Δηλώσεις - Αποφθέγματα

Ένα αγοράκι έπαιζε χαρούμενα στο δρόμο όταν μερικά καβγατζίδικα παιδιά το πλησίασαν

Φιλοσοφία - Ψυχολογία

resized

Ράιχ Βίλχελμ

Ενα τετράχρονο αγοράκι έπαιζε χαρούμενα στο δρόμο, όταν μερικά επιθετικά, καβγατζίδικα παιδιά το πλησίαζαν και του ζήτησαν να τους φέρει ένα ποτήρι νερό. Αυτό το 'φερε πρόθυμα, τ' άλλα όμως, μόλις τους έδωσε το νερό, έβαλαν τις φωνές και του το έριξαν στο πρόσωπο, δίχως καμιά αφορμή. Μερικά από τα παιδιά γελούσαν μοχθηρά, ενώ άλλα έστεκαν αμήχανα χωρίς να λένε τίποτε. Κανείς, μήτε από τα παιδιά, μήτε από τους μεγάλους που έβλεπαν τη σκηνή, δεν ανακατεύτηκε. Το αγοράκι έμεινε στην αρχή ακίνητο και μετά έφυγε, με δάκρυα στα μάτια, δίχως να καταλαβαίνει. Μια άλλη μέρα είδα το ίδιο παιδάκι, που το ενοχλούσε χωρίς αιτία ένα ολοφάνερα νευρικό και σαδιστικό αγόρι. Αυτή τη φορά όμως το παιδί στράφηκε ενάντια στο βασανιστή του, τον έριξε καταγής, του 'δωσε ένα γερό χέρι ξύλο, και μετά έφυγε ήσυχα.
Η ευγενικιά ζωή είχε τελικά παρατήσει την απρόσφορη ανοχή και την καλόβολη διάθεσή της - είχε αρχίσει να πολεμά. Μια μέρα, αργά ή γρήγορα, όλα τα ευγενικά και καλόβολα αγόρια παντού θ' αρχίσουν να χτυπούν τα μοχθηρά, δειλά »μεγάλα αγόρια«, και θα τα κάνουν να φύγουν κλαίγοντας.

Σχετικές Δηλώσεις

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις

19.06.2015
resized

Ρουσσώ Ζαν Ζακ

Ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο προνομιακό από το να υιοθετείς μια παιδιάστικη συμπεριφορά.

15.05.2012
resized

Κούντερα Μίλαν

Τίποτα δεν είναι περισσότερο προνομιακό από το να υιοθετείς μια παιδιάστικη συμπεριφορά. Καθώς είναι ακόμα αθώο και άπειρο, το παιδί μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του ό,τι θέλει. Καθώς δεν έχει περάσει ακόμα στον κόσμο όπου βασιλεύει ο τύπος, δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες…