Κείμενα

Τι έλεγαν οι πολιτικοί για το κούρεμα.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011

Προπαγάνδα και ΜΜΕ

resized

Γεώργιος Α. Παπανδρέου 23-02-2011

Η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Γεώργιος Παπακωνσταντίνου Οκτώβρη του 2010
κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά». Ένα μήνα αργότερα, επαναλάμβανε στη Le Figaro ότι «το σενάριο αυτό αποκλείεται»…

«Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος. Θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δε θα είχαμε και όφελος καθώς θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια. Θα απομειώνοταν η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, άρα στην πραγματική οικονομία» εξηγούσε, εξάλλου, τον Μάρτιο του 2011 ο -τότε- υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τη συχνότητα της ΝΕΤ.

http://www.youtube.com/watch?v=swQLH8xQB4M&feature=player_embedded

Προβόπουλος 23-02-11
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην παράμετρο την οποία προσδιορίζουν οι συνεχιζόμενες συζητήσεις περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους. «Παραμένει παγιωμένη η αντίληψη ότι πάμε σε αναδιάρθρωση χρέους. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη», υπογράμμισε. «Η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε. Θα υπήρχε κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα», συνέχισε για να συμπληρώσει: «Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν χαρτιά του Δημοσίου ύψους 75 δισ ευρώ. Ενα «κούρεμα» του χρέους κατά 30%, θα προκαλούσε αμέσως μείωση των συντάξεων». Ο διοικητής της ΤτΕ επαναδιατύπωσε την εκτίμηση που εμπεριέχεται στην Εκθεση, ότι δηλαδή το τρέχον θα είναι έτος δύσκολο, αλλά και μεγάλων αναδιαρθρώσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_23/02/2011_433691

Γιούνκερ 12-05-11
«Οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον πληθωρισμό και τη σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης είναι πολύ αβέβαιη και αδιερεύνητη», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η χώρα «πρέπει να λάβει πολύ σημαντικά επιπρόσθετα μέτρα για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ».

Σχετικά Κείμενα

Η «Ιδεολογία της Ηρεμίας» και Το Δικαίωμα στην Απεργία

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Στην εποχή μας η απεργία θεωρείται μια ξεπερασμένη μορφή βιομηχανικής πάλης. Στο όνομα ενός αφηρημένου ιδεολογικού κατασκευάσματος που αυθαίρετα αποκα…

Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή…

Άλλα Κείμενα

Λένε ψέμματα, δεν πρόκειται να έρθει Ανάπτυξη

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

resized

Μια διαφορετική άποψη υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος πιστεύει ότι η κυβέρνησ…

Σχολείο και Μάθηση (Β' Μέρος)

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Βιωματικές Εργασίες, Project και σύνθετες εργασίες Μια μέθοδος που εξομοιώνει σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες της πραγματικής μάθησης είναι οι βι…

Η Αδιανόητη Επιχείρηση: το σχέδιο του Τσώρτσιλ να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση

Τρίτη, 26 Μαϊου 2020

Η αποχαρακτήριση μόλις το 1998 ορισμένων «άκρως απόρρητων» βρετανικών αρχείων1 έδωσε τα τελευταία χρόνια μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των παρασκηνιακών…